2008. november 2., vasárnap

Felháborító, de a Hölgyeknek nem a változó kor árt........Fogyásakadémia

A nők koszorúérbetegség-kockázata a változó kor végére nem annyira a hormonháztartás változása miatt romlik, hanem egyszerűen az évek múlása miatt. Az érdekes megfigyelés eredményeit a Journal of Hypertension közölte.

Régóta ismert, hogy a férfiak gyakorta fiatalon, 40-50 éves korukban kapnak szívinfarktust, a hölgyek viszont főleg a változó kor végére, későbbi éveikben kerülnek ilyen helyzetbe. A közismert magyarázat erre általában az volt, hogy a női nemi hormonok valamilyen módon védik a szívet és ezért a nők akkor válnak veszélyeztetetté, amikor a változó korba kerülnek, amikor bekövetkezik a klimax.

Edoardo Casiglia és munkatársai arra gondoltak, hogy a hölgyek változó kora nem valami különleges kockázati tényező, hanem csupán olyan törvényszerű változás, ami a nőkben is előhívja a férfiakban már korábban érvényesülő rizikófaktorokat: emeli a vérnyomást, a vérzsírok és a vércukor szintjét és egyéb, kedvezőtlen körülményeket.

Csaknem tízezer felnőttet kezdtek vizsgálni 19 éve Olaszországban, és ezeknek egészségügyi állapotát rendszeresen ellenőrizték.
A közismert szív- és érrendszeri kockázati tényezők: a vérnyomás, a vércukor és az inzulin szint, a vérzsírok és a testtömeg index adatok statisztikailag értékelhetően emelkedettnek bizonyultak a változás kora után, a fiatalabb hölgyekéhez képest. A vizsgált nők ezen értékei már nem különböztek jelentősen a férfiak eredményeitől.

A további értékelés azt is igazolta, hogy a két nem közötti, korábban észlelhető különbségek az életkor előrehaladása után eltűntek. A szív- és érbetegségek kockázatának növekedését innentől kezdve a hölgyek esetében is a korosodás és az egyéb rizikófaktorok, mint az esetleges dohányzás, a nem megfelelően kezelt magas vérnyomás vagy cukorbetegség és a mind gyakoribb súlytöbblet magyarázták.

A kutatók hangsúlyozzák: érthető, miért nem voltak ilyen szempontból használhatóak a idősödő hölgyeknél alkalmazott hormonkezelések, melyeknek több, kockázatos mellékhatása érvényesült, mint amennyi előnnyel jártak.
(Forrás: Metropol)

Kérje azonnali
Nonstop díjmentes tesztjét most még ebben a hónapban!

Ön mit gondol erről?
<<<<<<<<< Várjuk vélemyényét a bal oldali mezőben!

Fogyásakadémia

Nincsenek megjegyzések:

PageRank Kereső optimalizálás

FOGYÁSAKADÉMIA: "Szeretnél végre egy cuki csiniruhában randira menni?"