2009. január 10., szombat

Mindenre jó a torna, csak a kilók ellen nem - Fogyásakadémia

........Bár az egészséges táplálkozás a testmozgással kombinálva már régóta az elhízás egyik ellenszere, egy új tanulmány most arra világít rá, hogy a fogyásban az étrend játsza a legfontosabb szerepet

A rendszeresen végzett testmozgás erősíti a csontokat és az izomzatot, javítja a közérzetet, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, valamint mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a mell- és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Mindezeken felül serkenti az agyműködést is. Egy dologra azonban úgy tűnik, mégsem jelent megoldást: a kövérséget önmagában a tréninggel nem lehet legyőzni - állítják egyes kutatók.

Bár az egészséges táplálkozás a testmozgással kombinálva már régóta az elhízás egyik ellenszere, egy új tanulmány most arra világít rá, hogy a fogyásban az étrend játsza a legfontosabb szerepet.

A chicagói Loyola University kutatói külsős szakértőkkel együtt a városban élő afroamerikai, illetve a vidéken lakó nigériai nők adatait hasonlították össze. A chicagói hölgyek átlagosan 184 font (kb. 84 kg), a nigériaiak pedig 127 font testtömegűek voltak (kb. 58 kg).

Egy amerikai kormányzati útmutatás szerint a felnőtteknek hetente legalább 2,5 órát kéne könnyű, vagy 75 percet nagyobb igénybevételt jelentő testmozgással tölteniük. Emellett szintén szükséges különböző izomzaterősítő gyakorlatok végzése is (pl. súlyzózás, felülések) hetente legalább kétszer.
A kutatók arra számítottak, hogy a vékonyabb nigériai hölgyek fizikailag aktívabbnak bizonyulnak. Legnagyobb meglepetésükre azonban nem találtak érdemi különbséget a két csoport által testmozgás közben elégetett kalóriák számát illetően.

Nem a kevesebb mozgás a kövérség járványszerű terjedésének elsődleges okozója - mondta Amy Luke táplálkozáskutató, a kutatócsoport egyik tagja. Az emberek több kalóriát égetnek el, amikor tornáznak. Az is igaz viszont, hogy ezt fokozott táplálékbevitellel igyekeznek ellensúlyozni - mondta Richard Cooper, a tanulmány társszerzője. Szeretnénk azt állítani, hogy a fizikai aktvititásnak pozitív hatása van a testtömeg szabályozásában, de úgy tűnik, nem ez a helyzet - tette hozzá.
(Privátbankár nyomán...)

A következő témák hamarosan érkeznek:

Sok füsttel csak még nagyobb lesz a pocak
Váratlan eredmény: a mérgek miatt is nő a fenék?
Veszélyben a pocakos férfiak
Kövér a fél ország
Nyugdíjas artériákkal élnek a kövérek
A pocakosok hamarabb butulnak
Túlsúly? Gondoljon a gyerekkorára!
A gyors evés is hízlal

Kérdéseit most tegye fel a 24 órás online személyes életmód-tanácsadójának itt:
Klikkelj rá!

Fogyásakadémia

Nincsenek megjegyzések:

PageRank Kereső optimalizálás

FOGYÁSAKADÉMIA: "Szeretnél végre egy cuki csiniruhában randira menni?"